Huidklachten en voeding

Huidklachten en voeding

In dit artikel vertel ik jou hoe ik zelf van mijn acne en eczeem afkwam door middel van voeding, leefstijl en de juiste huidverzorging.

Als kind van een jaar of 2-3 had ik namelijk veel last van eczeem over mijn hele lichaam (behalve mijn hoofd), mijn ouders zijn hiervoor destijds bij veel verschillende doctoren geweest. Hier werd vooral hormoonzalf voorgeschreven of er werd gezegd ‘ze groeit er overheen’. Ik ben uiteindelijk bij een orthomoleculair arts beland, waar we erachter kwamen dat ik intolerant/overgevoelig was voor diverse voedingsmiddelen. Ik kreeg daarnaast een aantal supplementen en natuurlijke huidverzorgingsproducten geadviseerd en binnen 1 maand was ik zo goed als van mijn eczeemklachten af(!!).

Tot ongeveer mijn 26e had ik last van acne, vooral op mijn kin, kaaklijn en wangen. Soms ook op mijn voorhoofd en billen. Zo’n 8-9 van de 10 dagen had ik hier last van, echt niet fijn! Inmiddels ben ik al een paar jaar ‘acne-vrij’.

Het oplossen van deze klachten heb ik gedaan door niet alleen de symptomen weg te poetsen, maar door echt opzoek te gaan naar de oorzaak en hiermee aan de slag te gaan.

Hoe heb ik dit bereikt?
In het kort:

  • De juiste huidverzorging
  • Eén keer per 4-6 weken naar een goede schoonheidsspecialiste
  • Mijn maag-darmgezondheid verbeteren
  • Voedselintoleranties en -overgevoeligheden aanpakken
  • De juiste voedingsmiddelen kiezen
  • Werken aan een gezonde hormonale balans
  • De juiste supplementen kiezen
  • Stress niet ‘afreageren’ op mijn huid

 

De juiste huidverzorging, een goede schoonheidsspecialiste & stress niet afreageren op je huid
De juiste huidverzorging is superbelangrijk voor een gezonde huid! Ik adviseer altijd natuurlijke huidverzorging, omdat veel niet-natuurlijke huidverzorging huid uitdrogende stoffen of hormoon verstorende stoffen bevat (check de aflevering van het programma Radar hierover).

Ik gebruik en adviseer huidverzorging van de merken Living Nature, Earth/Sea-line, Dr. Hauschka, Lavera en Weleda. Voor de zeer gevoelige eczeem(achtige)huid raad ik vaak de producten van het merk Grahams aan. Let op: je huid moet vaak eerst even wennen aan de producten, waardoor de klachten in het begin iets erger kunnen worden.

Ik raad eveneens aan om natuurlijke make-up te gebruiken (indien je make-up gebruikt) en regelmatig naar een goede schoonheidsspecialiste te gaan (1x per 4-6 weken). Het liefst een schoonheidsspecialiste die met natuurlijke producten werkt, zoals ‘De Salon van Mirjam’ in Enkhuizen.

Wat ik zelf vaak deed bij mij acne en wat ik ook vaak om me heen zie, is dat veel mensen de stress die veroorzaakt wordt door de acne (of andere stress) afreageren op de acne op hun huid. Dus: pukkels uitknijpen en eraan zitten, pulken, krabben, etc. Niet doen!! Dit is echt funest voor je huid. En echt: wanneer je hiermee stopt, de ‘drang’ om het eraan te zitten negeert, dan knapt je huid er na verloop van tijd zo enorm van op!

Gezondheid van je spijsverteringskanaal & maag-darmflora
Bij zowel acne als eczeem is een goede gezondheid van je spijsverteringskanaal (van mond tot kont) van essentieel belang. Dit houdt onder andere in: een goede maagfunctie, voldoende aanmaak van maag/darmsappen en enzymen, een gezonde bacteriële balans, gezond maag-darmslijmvlies en een goede barrièrefunctie. Dit bereik je door het kiezen van de juiste voeding, het wegnemen van voedsel wat je niet goed kunt verdragen (voedselovergevoeligheden/intoleranties) en evt. ondersteunend het gebruik van voedingssupplementen.

Je darmflora is eveneens van grote invloed op je huidgezondheid. Darmflora betekend de totale samenstelling van de bacteriën in je maag-darmkanaal. Een verstoring tussen de goede en slechte bacteriën kan zorgen voor o.a. huidklachten. Oorzaken van zo’n verstoring tussen de goede en slechte bacteriën kunnen o.a. zijn: geboren zijn met een keizersnede, geen borst- maar flesvoeding gehad hebben, een voedselovergevoeligheid/intolerantie, antibiotica hebben gebruikt als baby of jong kind, regelmatig antibiotica gebruiken of gebruikt hebben, veel stress, etc. Ook ‘erfelijke aanleg’ voor acne en eczeem kan als oorzaak hebben een verstoorde bacteriële flora, je kunt een verstoorde darmflora namelijk doorgeven van moeder op kind.

Voedselovergevoeligheden en -intoleranties
Zelf wist ik al heel jong dat ik last had van een lactose-intolerantie en diverse voedselovergevoeligheden zoals voor hazelnoten, pinda, tarwe en andere glutenbevattende granen. Op jonge leeftijd kreeg ik hier eczeemklachten van, verder krijg ik er vandaag de dag vooral last van mijn buik/darmen van, wordt mijn huid onrustiger en word ik gevoelig voor hoofdpijn, overprikkeling en onrustig slapen.

Meer over een voedselovergevoeligheid vindt je hier

Voedingsmiddelen die je beter wel en niet kunt eten
Voedingsmiddelen die huidklachten kunnen bevorderen zijn vooral: voedingsmiddelen met veel suiker en snelle koolhydraten zoals o.a. snoep, koek en witbrood. Kies voor meer gezonde vetten, groenten, meer eiwitten en gezonde koolhydraatbronnen: zoete aardappel, quinoa, zilvervliesrijst, pasta van peulvruchten, volkorenproducten, etc.

Hormonale balans
Voor een goede hormonale balans is o.a. nodig: genoeg gezonde vetten eten, genoeg eiwitten eten, minderen met soja, snelle suikers minderen, veel drinken (2-3 liter per dag), voldoende eten (zeker niet te weinig! = veelgemaakte fout), voldoende buiten zijn, goede slaap, beweging en ontspanning.