Voeding voor een optimale mentale conditie

Voeding voor een optimale mentale conditie

Voeding is van ontzettend grote invloed op je algehele gezondheid, véél meer dan mensen doorgaans beseffen. En niet alleen op de algehele gezondheid, voeding beïnvloed ook ons denken, de mate van mentale energie, prikkelgevoeligheid en het concentratievermogen.

We kennen allemaal het effect van koffie en alcohol, dit zijn slechts simpele en vanzelfsprekende voorbeelden. Echter, soms zijn de relaties minder ‘direct’ (het effect van het voedingsmiddel treedt niet direct op), zodat je het verband niet legt. Voorbeelden hiervan zijn het effect wat suiker, kleurstoffen en/of een voedselovergevoeligheid kan hebben op je mentale gezondheid.

Sommige mensen zijn gevoeliger afgesteld. Bijvoorbeeld van nature, dit wordt dan ‘hooggevoeligheid’ genoemd, ook kan deze gevoeligheid zijn ontstaan of verergerd door bijvoorbeeld een burn-out, chronisch vermoeidheid, PTSD of een hersenschudding. De kans dat voeding effect heeft op jouw denken en gedrag is dan nog veel groter.

Het effect van niet-natuurlijke kleurstoffen op je denken en gedrag
Uit studies is gebleken dat niet-natuurlijke kleurstoffen effect kunnen hebben op je gedrag, zodanig dan bijvoorbeeld mensen met de diagnose ‘ADHD’ deze diagnose mogelijk niet zouden hebben als hij/zij het voedingspatroon zou aanpassen. Kleurstoffen zijn geen oorzaak van ADHD, maar kunnen wel significant bijdragen aan de diagnose. Gebleken is dat kleurstoffen een effect kunnen hebben op de hersenen, zonder dat ze daarvoor de bloed-hersenbarrière moeten passeren (dus zonder dat ze daadwerkelijk ‘in de hersenen’ terecht komen). Het schadelijke effect van kleurstoffen lijkt niet alleen beperkt te zijn tot mensen met de diagnose ADHD, men ziet een algemeen effect. Dus dit geldt voor iedereen. Niet-natuurlijke kleurstoffen zijn daarom meer een algemeen probleem dan een ADHD-probleem.

Voedselovergevoeligheid
Het lichaam heeft verschillende mogelijkheden om zich te beschermen door middel van het immuunsysteem. Een ‘acute’ allergie (IgE-allergie) geeft een heftige allergische reactie, het lichaam reageert direct. Een ‘vertraagde’ allergie (IgG-allergie), ook wel voedselovergevoeligheid, geeft in de meeste gevallen pas later een reactie. Een minder acute, minder heftige, ‘vertraagde’ reactie, welke soms zelfs pas 3 dagen later zichtbaar kan worden. Op lange termijn kan een voedselovergevoeligheid leiden tot chronische klachten zoals onder andere het prikkelbaar darmsyndroom (PDS), maag-darmklachten, hoofdpijn/migraine, vermoeidheid, hyperactiviteit, brainfog, huidklachten, prikkelgevoeligheid, depressieve klachten en angstklachten.

Een voedselovergevoeligheid kan onderzocht worden door middel van bloedonderzoek. Vervolgens kunnen eventuele voedingsmiddelen (tijdelijk) geëlimineerd worden, zodat het maag-darmsysteem kan herstellen. Verbetering is vaak al binnen enkele dagen tot weken zichtbaar.

Vitamines, mineralen en gezonde vetten
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat omega 3-vetzuren kunnen helpen in de behandeling van depressieve klachten, mentale achteruitgang en ADHD/ADD. Deze vetten zijn ontzettend belangrijk voor je hersengezondheid, met name het vetzuur DHA. Gebruik minimaal 500mg DHA per dag. Studies hebben aangetoond dat voldoende vitamine B12, magnesium en vitamine E eveneens erg belangrijk is voor een goede hersengezondheid. Zorg voor een voldoende inname met voeding en vul indien nodig aan met een supplement.

Voldoende aanmaak van neurotransmitters
Voldoende eiwitten zijn belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters, zoals serotonine (geluksstofje), dopamine (geluksstofje), melatonine (slaapstofje) en GABA (ontspanningsstofje). Voor de aanmaak van deze stofjes is ook voldoende zuurstof en voldoende vitamines en mineralen (zoals o.a. zink, ijzer, b-vitaminen en magnesium) nodig. Tekorten aan eiwitten, zuurstof en vitamines/mineralen kunnen dus voor tekorten in deze lichaamseigen stofjes zorgen. Deze stofjes zijn ontzettend belangrijk om je goed en gezond te voelen. Een tekort aan melatonine zorgt voor slaapproblemen, een tekort aan GABA voor een onrustig/angstig gevoel, etc.

Een disbalans in je neurotransmitteraanmaak of een voedingsstoftekort kun je meetbaar maken en testen door middel van laboratoriumonderzoek. Door een professional te laten kijken naar jouw eetpatroon kun je zorgen voor het voorkomen van tekorten en optimaliseren van je voedingsstofinname. Meer info? Kijk hier

 

Referenties
VoedingNU. (2019) Brain-studie: de invloed van voeding op ADHD onderzocht.

McCann, D. et al (2007) Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. DOI: 10.1016/S0140-6736(07)61306-3

Eugene Arnold, L, et al (2012) Artificial Food Colors and Attention-Deficit/Hyperactivity Symptoms: Conclusions to Dye for. doi: 10.1007/s13311-012-0133-x

Sanctuary, M.R. (2018) Dietary Considerations in Autism Spectrum Disorders: The Potential Role of Protein Digestion and Microbial Putrefaction in the Gut-Brain Axis. doi: 10.3389/fnut.2018.00040

Swithers, S.E. (2013) Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements. DOI: 10.1016/j.tem.2013.05.005

Pelsser, L.M.J. (2003) De invloed van voeding op hyperactief gedrag bij kinderen met ADHD. Springerlink.

Oenema, A. et al (2019) Voeding en psychische gezondheid gedurende de levensloop. Synthese van wetenschappelijke kennis en inventarisatie van toepassing in de praktijk. Maastricht University Medical Centre.

Kirkland, A.E. et al. (2018) The role of magnesium in neurological disorders. doi: 10.3390/nu10060730

La Fata, G. et al (2014) Effects of Vitamin E on Cognitive Performance during Ageing and in Alzheimer’s Disease. doi: 10.3390/nu6125453

Rathod, R. et al (2016). Novel insights into the effect of vitamin B₁₂ and omega-3 fatty acids on brain function. DOI: 10.1186/s12929-016-0241-8

De Baaij, J.H.F., et al. (2015) Magnesium in man: implications for health and disease. DOI: 10.1152/physrev.00012.2014

Nieuws voor dietisten (2015). Vitamine E en lignanen goed voor het brein.