Histamine intolerantie

Een histamine intolerantie komt niet veel voor, zo’n 1% van de Nederlandse bevolking heeft een histamine intolerantie (gediagnosticeerd, dus bij diegene bekend).

 

Wat is er aan de hand bij een histamine intolerantie?

Bij een histamine intolerantie is het histamine gehalte in het lichaam te hoog en reageert het lichaam overgevoelig op deze histamine. Door het eten van histaminerijke voedingsmiddelen, histaminevrijmakende producten, een lichamelijke overproductie van histamine (bvb als gevolg van een allergie of bacteriën) en het niet goed kunnen afbreken van histamine door het histamine afbrekende enzym diamino-oxidase (DAO) in de darm, kan een verhoogt gehalte aan histamine in het lichaam ontstaan wat klachten kan geven.

 

Het is lastig om het verschil te zien tussen een voedselallergie en een histamine intolerantie, aangezien de symptomen zeer veel op elkaar lijken. Door de huisarts wordt vaak een voedselallergie (met name IgE-allergie) test uitgevoerd, wat dan vaak een negatieve uitslag geeft. Er bestaat in dat geval de mogelijkheid tot een histamine intolerantie (of andere intolerantie of voedselovergevoeligheid). Eveneens is het mogelijk dat iemand een combinatie heeft van zowel een allergie als een intolerantie.

 

Wat zijn de symptomen?

Een overgevoeligheid voor histamine kent de volgende symptomen (niet iedereen heeft alle symptomen): een dunne ontlasting (brijachtige slappere ontlasting / diarree), darmkrampen, hartkloppingen, jeuk en roodheid van de huid, een verstopte neus en/of loopneus en actieve slijmvliezen, astma-achtige klachten, hoofdpijn (met of zonder verschijnselen van migraine) en slaapklachten.

 

Klachten treden op na het consumeren van voedsel met een hoog histamine gehalte, vaak binnen 2 uur na de maaltijd. Deze klachten kunnen wel 12 uur, of zelfs langer dan dat, aanhouden. De symptomen uiten zich niet voor iedereen op dezelfde manier, ook heeft ieder persoon een ander tolerantieniveau. Dit houdt in dat de ene persoon direct reageert na het nemen van een slokje rode wijn of het eten van een hap zuurkool of een klein blokje oude/schimmelkaas, maar dat een ander pas iets merkt na het drinken van een volledig glas rode wijn, het eten van een heel bord zuurkool of het eten van een ruimere hoeveelheid kaas.

 

Histamine heeft niet alleen een slechte naam
Histamine heeft vooral een slechte naam omdat het veel overlast kan veroorzaken bij een allergie of histamine intolerantie. Echter, histamine vervult ook enkele belangrijke functies in ons lichaam. Histamine is een stofje die fungeert als informatie deler tussen de cellen. Het stofje heeft daardoor een functie in het zenuwstelsel, het verwijdt bloedvaten en zorgt er mede voor dat spieren zich kunnen aan- of ontspannen. Verder is histamine belangrijk voor ons immuunsysteem (de ontstekingen die worden veroorzaakt door histamine helpen bij het bestrijden van lichaamsvreemde- en toxische stoffen die het lichaam binnenkomen). Ook is histamine betrokken bij de vertering van vet, de aanmaak van bloed, de wondgenezing en de regulering van het dag-nacht ritme.

 

Histamine in voedingsmiddelen

Histamine ontstaat door rijping, fermentatie of bederving. Het is een biogene amine die van nature voorkomt in de natuur en wordt geproduceerd bij bederf- en ontbindingsprocessen. Histamine is daarom onder andere te vinden in voedingsmiddelen als zuurkool, vis uit blik en gerookte vis, gedroogde worst, rode wijn en oudere kaas.

 

Mensen kunnen sowieso slechts een beperkte hoeveelheid histamine verdragen. Voor mensen met een goede gezondheid is dat maximaal 100mg per dag. Deze hoeveelheid zit bijvoorbeeld in bedorven vis. Mensen met een histamine intolerantie kunnen een veel lagere waarde dan 100mg histamine/dag verdragen.

 

 

Referenties:

  1. https://www.allergieplatform.nl/allergieen/voeding/voedselovergevoeligheid/histamine-intolerantie/
  2. https://www.darmklachten.nl/aandoeningen/histamine-intolerantie/
  3. https://www.cerascreen.nl/blogs/news/histamine-intolerantie