Voedingsadvies

Wil je ontdekken welke voeding goed is voor jou? Heb je last van maag- en/of darmklachten? Zou je je graag fitter, gezonder en energieker willen voelen?

 

Ik help je graag verder in mijn praktijk!

 

Gezondheidsklachten kennen niet voor iedereen dezelfde oorzaak, om die reden vind ik uitgebreid intake-onderzoek naar de veroorzakers van specifieke gezondheidsklachten een zeer belangrijke stap in het effectief en efficiënt oplossen hiervan.

 

Bij Dieetlab werk ik bij ongeveer 80-90% van mijn cliënten met voedingsadvies naar aanleiding van laboratoriumonderzoek, voornamelijk bloedonderzoek. Op deze manier kan ik de oorzaak van klachten en symptomen in veel situaties veel beter meetbaar maken en zo dus ook veel effectiever hulp aanbieden.

 

Een brede blik

Niet alleen vanwege mijn uitgebreide intake-onderzoek, maar vooral ook door mijn brede kijk naar gezondheidsklachten, kom ik net even een stapje verder dan een ‘standaard’ voedingskundige. Ik kijk ik naar jou als totaal-mens en zowel naar je fysieke als geestelijke fitheid: wat past qua voeding bij jou, je leefpatroon en lichaam? Hoe is het gesteld met je huidige voedingspatroon en je fysieke- en mentale gezondheid? Hoe slaap je momenteel? Heb je veel last van stress? Etc.

 

Vanuit mijn netwerk werk ik samen met verschillende andere gezondheidsprofessionals met een ‘brede blik’. Zo adviseer ik indien van toepassing wel eens door naar een ervaren en holistisch werkend osteopaat, personal trainer, psychotherapeut of schoonheidsspecialiste bijvoorbeeld.

 

Ik ben geen ‘standaard’ voedingsdeskundige. Ik heb wel de opleiding voeding & diëtetiek afgerond, maar ben daarna verder opgeleid in de orthomoleculaire voeding & geneeskunde en noem mijzelf daarom orthomoleculair therapeut. Aangezien ik opgeleid ben in zowel de reguliere diëtetiek als de orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde, combineer ik dit in mijn adviezen. In combinatie met het laboratoriumonderzoek geeft dit mij een rijke toolbox om jou te helpen.

 

 

Veelvoorkomende vragen:

 

Kan je iedereen van zijn of haar klachten af helpen?
Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich realiseert dat er niet slechts één sleutel is naar gezondheid. Langdurige klachten hebben vaak niet één oorzaak, maar worden in stand gehouden door een combinatie van factoren. Denk hierbij aan lichamelijke factoren/beperkingen, slaap, beweging, voeding en voedingsfactoren, de geestelijke gezondheid en stress (met inbegrip van trauma, zorgen en copingsmechanismen). Door middel van een gezond en passend voedingspatroon kun je veel gezondheidsklachten doen verbeteren of zelfs verhelpen, toch wil dat zeker niet zeggen dat enkel en alleen een gezond voedingspatroon ‘de sleutel’ is naar gezondheid als bijvoorbeeld het beweegpatroon, de slaap en stressmanagement niet in orde is. Meestal hervinden mensen over een langere tijd heen, regelmatig met daarbij de hulp van een therapeut (zoals een diëtist/orthomoleculair therapeut, fysiotherapeut/osteopaat, psycholoog en/of een arts), uiteindelijk weer hun natuurlijke evenwicht terug. Dit vergt een multidisciplinaire aanpak (dus een aanpak gericht op alles omtrent een individu en niet slechts enkel de psyche, enkel voeding of enkel beweging bijvoorbeeld), en vanzelfsprekend tijd. Op de vraag of ik iedereen helemaal van zijn/haar klachten af kan helpen antwoord ik dus: nee, vanzelfsprekend niet! Echter kan ik wel een groot deel van mijn cliënten helpen, regelmatig zelfs bereiken we een aanzienlijke verbetering van gezondheid of zijn veel klachten volledig verholpen. Een deel van de cliënten is voor een deel geholpen, niet volledig, waarbij ik diegene dan verder kan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een huidtherapeut, osteopaat of psycholoog die hem/haar verder kan ondersteunen bij het oplossen van zijn/haar klachten en het verbeteren van zijn/haar gezondheid.

 

Worden er adviezen gegeven m.b.t. voedingssupplementen?
In veel gevallen worden er voedingssupplementen geadviseerd, bijvoorbeeld op de voeding aanvullende vitamines/mineralen/vetzuren, probiotica of bepaalde kruiden gerelateerd aan jouw klachten en hulpvraag. Houd er rekening mee dat dit extra kosten met zich mee brengt. Deze supplementen zijn grotendeels tijdelijk, in de vorm van een kuur, bijvoorbeeld een probiotica kuur. Sommige supplementen zoals bepaalde vitamines/mineralen/vetzuren kunnen voor langere tijd geadviseerd worden.