29 mei Prikkelbare darm syndroom
In Nederland wordt 1 op de 25 mensen gediagnosticeerd met PDS, ook wel prikkelbare darm syndroom, IBS of spastische darm. Symptomen van het prikkelbare darm syndroom zijn onder andere buikpijn en buikkrampen, opgeblazen gevoel en een opgezette buik, diarree of verstopping (obstipatie), heel weinig poepen of juist heel vaak poepen, gasvorming en winderigheid. De klachten verschillen per persoon. Klachten zoals bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies of koorts horen niet bij PDS. Ga met deze klachten direct naar huisarts. Ook als de klachten ontstaan op latere leeftijd (boven de 50 jaar) of als de stoelgang plotseling zeer sterk verandert, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan.
Een prikkelbaar darm syndroom dieet is eigenlijk al bedacht, namelijk het FODMAP dieet. Dit dieet kan wanneer je het precies op de juiste manier uitvoert erg goed werken, echter is het FODMAP-dieet een zeer intensief dieet. Om die reden kiezen sommige mensen hier niet voor. Het FODMAP dieet heeft een gemiddeld slagingspercentage van 75%, waarbij sommige mensen alleen verbetering merken en niet volledig van hun klachten af zijn.
Een andere manier van onderzoek naar het prikkelbaredarmsyndroom is onderzoek naar een voedselovergevoeligheid of voedselallergie. Dit wordt gedaan door middel van bijvoorbeeld bloedonderzoek. Deze manier is een stuk minder intensief dan het FODMAP dieet. Ook is een combinatie tussen het FODMAP dieet en dergelijk bloedonderzoek mogelijk, bijvoorbeeld om eerst het e.e.a. uit te sluiten alvorens te beginnen aan FODMAP of n.a.v. het FODMAP dieet omdat hiermee niet de gewenste resultaten behaald zijn.
Wil je meer informatie over dit bloedonderzoek? kijk dan eens op deze pagina.
Naast dit dieet en bloedonderzoek zijn er meer mogelijkheden. Een orthomoleculaire behandelwijze is therapie op basis van voedingssupplementen. Ook dit kan zeer goed helpen, ik heb hier in mijn praktijk veel goede resultaten mee behaald. Meer informatie? stuur mij eens een berichtje.
Referenties
Thuisarts (2022). Prikkelbare darm syndroom.
Maag lever darm stichting (z.d.). Hoe herken ik het prikkelbare darm syndroom?