Overgevoeligheid/allergie inhalatieallergenen

Bloedonderzoek waarbij heel uitgebreid gescreend wordt op een mogelijk aanwezige overgevoeligheid/allergie (IgE) voor epitheel van dieren (kat, hond, paard, cavia), veren (duif, kip), (huisstof)mijten, insecten, diverse schimmels waaronder candida en 5 andere soorten, stro, katoen, schapenwol, verschillende soorten pollen van grassen (7 soorten), verschillende soorten pollen van bomen (7 soorten) en verschillende soorten pollen van andere planten (5 soorten), en meer.

 

Naast een overgevoeligheid of allergie voor allerlei soorten voedingsmiddelen bestaat er eveneens een allergie voor inhalatiestoffen. Hooikoorts (pollenallergie) is een welbekende inhalatieallergie, net als een allergie voor dierenharen, schimmels of huisstofmijt. Inhalatie allergenen zijn kleine deeltjes die in de lucht zweven, deeltjes waar mensen een overgevoeligheidsreactie op kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen zij last krijgen van bijvoorbeeld tranende/jeukende ogen, benauwdheidsklachten en niezen. In mijn praktijk screen ik op een mogelijk aanwezige overgevoeligheid/allergie (IgE) voor diverse inhalatieallergenen (zie lijst hierboven), in totaal zijn dit ongeveer 40 verschillende stoffen.

 

Daarnaast begeleid ik mensen met bijvoorbeeld een pollenallergie (hooikoorts), of een allergie voor latex, wanneer zij te maken hebben met zogeheten ‘kruisreacties’ met voedingsmiddelen. Zowel in het uitzoeken van kruisreacties, als begeleiden en adviseren daaromtrent. Zo bestaat het bijvoorbeeld dat je wanneer je last hebt van een pollen- of latexallergie, je ook overgevoeligheidsreacties kunt hebben op diverse soorten fruit, groenten en noten.